Förintelsen och mina fördomar i Syrien

 Förintelsens minnesdag den 27 januari. Där mördades cirka sex miljoner judar, drygt en miljon av dem i Auschwitz.

Mina judiska vänner i Sverige! Jag beklagar djupt sorgen till er. Era tragedi väcker starka kännslor hos mig och påmminer mig om den syriske trageden under 8 år av kriget.

Jag kan erkänna att min kunskap om förintelsen har ökat rejält efter min tvångresa till Sverige. Och efter min semesterresa till Polen.
Ni vet att jag bodde i ett land, där syriske regimen gömmer kunskapen och sanningar om förintelse och försöker att blanda ihop Israel med judar. Blanda ihop hans politisk konfikt med Israel och judar.

I Sverige fick jag många judiska vänner under min engegemang i olika författarträffar eller under mitt jobb som frilansjournalist. Trots att i Damaskus bor för få judar som jag har inte fick chans att träffa dem alls.  Och det är märkligt och tråkigt för mig. Eller kanske jag har träffat utan att veta detta, pgv den israeliska -arabiska konflikten som gör judarna rädda för att avslöja sin religon.
Men jag blev glad över att min fördomar har försvunnit totalt när jag fick träffa mina judiska vänner för min första gången i livet.
I Damaskus lever  för få judiska familjer i en känd gata, Alamin gata, där lever musilmer och judar tillsammans. Träffer varandra spontant som grannar. Och där är det säkert på det finns inte fördomar mellan judar och muslimer på grund av
grannskap och träffen.

Synd att jag fick inte möilighet att träffa judar i Damaskus eller besöka Gobar synagoge i Damaskus som räkans den äldsta synagoge i Världen.  Synd att under kriget i Syrien, manuskript av den äldsta Torah i världen,  har blivit stulen.
Synd att Gobar synagoge i Damaskus förstödes under kriget, liksom hundratals av moskéer och kyrkor, skolor som  förströdas där.

Mina Kära vänner!
Det diktatursystem i mellanöstren,balnd annat i Syrien förhindrade att öka kunskap om judar, och hjläpte till att öka rädsla för varandra. Det är otroligt vikigt för oss att sätta gränsen på vår syn på varandra borta ifrån  politiken och israeliska –arabiska-konflikten  i mellanöstren.
Denna dag är dag för alla som bekämpar rasism, främlingsfientlighet, intolerans och antisemitism och islamofobi.
Ali Alabdallah
Syrisk journalist och författare
Läs gärna om den senaste boken som skrevs av Ali
http://alialabdallah.hemsida24.se/min-bok-32861756

 
Gobar Synagoge i Damaskus. före kriget
Gobar Synagoge i Damaskus. före kriget
Manuskript av den äldsta Torah i världen
Manuskript av den äldsta Torah i världen

Kommentera gärna: