Vithet och privilegier

Ett syriskt barn i Alzatari camp i Jourdanian Ett syriskt barn i Alzatari camp i Jourdanian

2017 satt jag  med en tjej  på bar i Lund. Vi snackade om livet i allmänhet.
Det var ett trevligt snack. Jag lyssnade noga på henne för att hänga med vad hon sa till mig, speciellt eftersom hon hade skånskt  dialekt. Då och då  avbröt jag henne, och sa; ursäkta vad menar du med : Vi som vita…! Vi som är vita…!
Hon upprepade meningen många gångar utan att vilja mig illa eller att kränka mig, utan det var en sådan mening som vi människor brukar upprepa framför andra utan att tänka på  det, på ett omedvetet sätt. Liksom i Syrien där vissa upprepar vissa ord eller meningar utan att tänka på det eller att mena någonting illa. Som att säga vi som damaskusbo framför Aleppobor.
Men det var intressant för mig den här gången, att höra henne omedvetet upprepa ord som baserades på hudfärg, alltså att säga ”vita”. Och det var tänkvärt för mig att avbryta henne då och säga:
-Ursäkta mig för den här frågan: Du sa många gångar med mycket upprepning: Vi som vita , vi som vita!
Vad menar du med vita! I Syrien har vi personer med olika hudfärg: Vita, svarta och så vidare
-          Tyvärr! Detta ord kom från koloniseringstiden eftersom ni som kom från mellanöstern har varit västerländers kolonier.  Då användes detta ord så mycket. Jag ber om ursäkt. Jag menade inget illa, svarade hon.
Det har hänt att jag har hört  samma eller likande upprepning av denna mening i olika sociala sammanhang, och det var det som fick mig att tänka, analysera  och skriva denna krönika.
Jag funderar  över  varför vi som människor har behov att upprepa vissa ord eller meningar utan att tänka på hur andra kan andra tolkar det?
Att vara en vit männsika innebär detta att du har de privilegier, normer och självklarheter det medför? undrar jag. Men om vilka privilegier pratar vi om?
Priviligerier baseras på raslighet eller på identitetsmarkör ?
Jag hade nog inte avbrutit min kompis när hen uppreppar: Vi som stockholmare! Eftersom man i nästan hela världen anser att den som bor i huvudstad har lite mer förmåner Än  andra som bor i andra städer. Lucky person!  Snarare kommer jag att avbryta hen när hen upprepar visa ord som baseras på hudfärg.
Min nyfikenhet kommer att avbryta dig, min vän, och ställa en kärleksfull fråga:
Ursäkta mig! Varför upprepar och säger du: Vi som vita! Vad menar du?
Min vänner!
Vi lär av varandra! Livet är  lärorikt!
Jag skriver dessa rader med kärlek.
Tänk på orden som ni säger till andra. Lär era barn att Sverige är ett fantastiskt land.
Eftersom Sverige gör att människor gråter av glädje när de får den svensk medborgarskap. Ett fantastiskt land som behandlar sina invånare lika. Där alla är lika mycket värda oavsett hudfärg, etnicitet, kulturell tillhörighet eller religion.
Ali Alabdallah
Syrisk journalist och författare 2018

Kommentera gärna: